Instagram vs TikTok – Treća runda

Sve veći rast broja korisnika TikToka zadaje popriličnu glavobolju ostalim platformama koje nastoje „pomladiti“ način komunikacije i približiti se korisnicima generacije Z.

Facebook je već odavno percipiran kao zastarjela platforma i kao takva, mladim generacijama  poprilično nezanimljiva. Instagram se još nekako drži i na sve načine pokušava pratiti korak s TikTokom. Žele i dalje biti zanimljivi mladima, a oni traže instant experience s naglaskom na video sadržaj. Brzo, kratko i zabavno.

Pa iako je Instagram pokušao s IGTV i Reelsima pratiti korak s TikTokom, izgleda da to ipak nije bilo dovoljno.

Prva vidljiva promjena u novom eksperimentu je da Instagram Stories neće cjepkati video na segmente. Vrijeme trajanja storya produžit će se na jednu minutu, što je poprilično nezanemariva novost u Instagram video iskustvu. 

Zašto se Instagram odlučio na ovaj potez? U novoj digitalnoj eri metaversea, video postaje glavni medij bilo da je riječ o zabavi, edukaciji ili e-commerce industriji. Ovo bi se moglo pokazati ključnim potezom Meta zajednice u bitci za mlade korisnike koju polako gube s TikTokom. Baš zato je Instagram taj ključan akter koji bi trebao zadržati mlade na ovoj aplikaciji.

Kako će promjena izgledati u praksi?  

Prema autorima Social Media Today, Instagram news feed sa statičnim objavama i videozapisima bit će prošlost. Direktor Instagrama Adam Mosseri već je istaknuo promjene kada je najavio da IG želi spojiti trenutne video alate kako bi olakšao stvaranje sadržaja.

Instagram je još prošlog mjeseca najavio spajanje svojih video feed postova u jedan format. Najnoviji test videozapisa od jedne minute u storyju bi značio da objave na feedu, storyjima i Reelsima sada imaju istu duljinu. U suštini, sve Instagramove video opcije se usklađuju, a sve kako bi korisnici lakše objavljivali ​​video sadržaj.

Upravo ova novost bi trebala lansirati Instagram prema mlađoj publici. To je i sam Zuckerberg potvrdio rekavši da im je TikTok jedan od najjačih konkurenata na tržištu.

Promjena percepcije

Ono što je cilj je i sama promjena percepcije Instagrama kao isključivo photo sharing app-a, a Adam Mosseri je kazao da korisnici dolaze na Instagram da bi se zabavili, a ne da gledaju digitalni photo album.

Ova izjava ističe novi smjer kojim bi Instagram trebao kročiti, a to je svojevrsna tiktokizacija aplikacije koja je dominantno bila percipirana kao sinonim za lijepe fotografije na društvenim mrežama.

Ostaje još samo za vidjeti je li Meta ekipa zakasnila s prilagodbom i hoće li generacija Z prihvatiti novo umiveno lice Instagrama.

Scroll to Top