Kako (ni)je komunicirala splitska policija

Konferencija za medije splitske policije

Split je ove subote zadesila jedna od najvećih tragedija u povijesti grada. Nećemo ulaziti u detalje događaja, već ćemo se baviti komunikacijom. Komunikacija u ovom slučaju nije bila pravodobna, što je na kraju dovelo do općeg kaosa u moru dezinformacija.

Nakon što je prva vijest izašla na lokalnim portalima, bilo je jasno da se radi o stravičnom zločinu, ali isto tako je bilo jasno da postoji velika opasnost za građane. Novinari su izašli na teren, a u redakcije su počele pristizati fotografije s lica mjesta. No, prava panika je nastala kada je na društvenim mrežama objavljen video muškarca koji po splitskom Varošu šeta s puškom u ruci.

Komunikacijska blokada

Od tog trenutka pa naredna dva sata, nastao je potpuni komunikacijski kaos. „Informacije“ su dolazile sa svih strana, a mediji su neke od njih objavljivali kako bi bili prvi koji imaju ekskluzivnu vijest, ali te informacije nisu bile točne ni provjerene. Poruke, fotografije i snimke su se dijelile društvenim mrežama, grupama na WhatsAppu i Viberu, Messengeru, telefoni su zvonili, ali nitko nije znao što se zapravo događa.

Jedina informacija koju su građani dobili je da se ne izlazi iz domova dok postoji opasnost, a tu informaciju su prenijele radio postaje i nekoliko lokalnih portala. Međutim, sve što se poslije događalo i sve informacije koje smo mogli pročitati djelo su građana, a ne policije. 

Odjednom se ukazao gradonačelnik grada Splita koji je na svom Facebook profilu napisao da je osumnjičeni priveden. Pitanje se postavlja, odakle gradonačelniku ta informacija i zašto je on dobio tu informaciju, a građani i novinari ne?

Društvene mreže kao alat krizne komunikacije

Drugi dio ove priče su društvene mreže, koje su odigrale veliku ulogu, što je i policija priznala na jučerašnjoj konferenciji za medije. Naime, video osobe koja šeta s puškom završio je na društvenim mrežama, što je policiji prema njihovim riječima pomoglo da identificira počinitelja. No, isto tako, društvenim mrežama su počela kružiti imena i prezimena navodno ubijenih osoba i onih koji su ih ubili. Naravno, neke od navedenih informacija nisu bile istinite i unesen je dodatni nemir.

Preko dva sata trajao je potpuni komunikacijski kaos, a policija je propustila reagirati. Naravno, logično je da je primarni cilj bio pronaći osumnjičenika, ali isto tako je trebalo biti logično komunicirati s javnostima, pravovremeno. U današnje vrijeme, teško je povjerovati da policija ne koristi društvene mreže kao kanal komunikacije, pogotovo u kriznim situacijama.

Dan nakon tragičnog događaja, organizirana je konferencija za medije na kojoj su predstavnici policije objasnili što se događalo. U nijednom trenutku nisu preuzeli odgovornost za lošu komunikaciju. Naprotiv, hvalili su se da je na terenu bilo više od 200 policajaca, čak i helikopter. No, ostaje pitanje kako je osumnjičeni pješke uspio doći do svog stana, presvući se i otići u kafić, a da ga nitko nije primijetio. 

Nadamo se da će policija, ali i druge državne institucije izvući pouke iz ove situacije. Nedopustivo je da građani budu ti koji šire informacije, dezinformacije i paniku. Građane se mora štititi, a pravodobna komunikacija policije najbolji je štit. 

Scroll to Top