Kako su komunicirali gubitnici prvog kruga predsjedničkih izbora

Prvi krug predsjedničkih izbora otišao je u zaborav. Baš zato smo s politologom Ivanom Perišićem odlučili analizirati što su nam predstavili novi kandidati, ne uzimajući u obzir aktualnu predsjednicu i Zorana Milanovića te Ivana Pernara koji je već duže vrijeme na političkoj sceni.

U dosadašnjim kampanjama za predsjedničke izbore, nikada nismo imali ovoliki broj kandidata u prvom krugu.  Njih jedanaest od kojih je većina sebe predstavljala kao novu i svježu krv na političkoj sceni, nudeći drugačiji pristup i ideje, definitivno su nam  priredili najživopisnije izbore.

Od svih, najviše se istaknuo Dario Juričan koji je pokazao da se kampanja može voditi na drugi način i da su rezultati u njegovu korist ukazali što birači misle o predsjedničkim izborima i o povjerenju u institucije.

No, predsjednički izbori su izbori osobnosti, a ne izbori programa koje kandidati nude. Ovi izbori su dobiveni, ali i izgubljeni zbog jedne stvari, a to je komunikacija.

MIROSLAV ŠKORO

Čovjek koji je najviše zakazao na sučeljavanju, ali koji je skoro ušao u drugi krug s malom razlikom od predsjednice Grabar-Kitarović je politička pojava koja zaslužuje dublju analizu.

Ovaj kandidat desnice je što se tiče rezultata stvorio politički kapital koji nije zanemariv i koji bi mogao igrati značajnu ulogu u nadolazećim parlamentarnim izborima. Osvojiti kompletnu Slavoniju, utvrdu HDZ-a, pokazuje da su birači desnice našli kandidata koji govori njihovim jezikom i koji se ne libi isticati svoje desne stavove, ne mareći za političku korektnost. Njegov PR tim je shvatio da se nekako mora razlikovati od aktualne predsjednice, stoga je igrokaz s Merčepom  bio pragmatički  potez , kao i isticanje katoličanstva.

Međutim, njegov nastup u sučeljavanju je bio naprosto katastrofalan. Za čovjeka koji je pjevao pred punim dvoranama i kojega neki smatraju duhovitom i britkom osobom, na sučeljavanju je djelovao izgubljen i nedovoljno pripremljen. Nakon verbalnog rešetanja koji mu je pripremila Katarina Peović, očekivali smo da će se znati obraniti bez obzira na to što ga njegov tim nije pripremio na takav scenarij. Međutim, reakcija je izostala, a nastavljeno je verbalno šamaranje na koje naprosto nije imao odgovor.

MISLAV KOLAKUŠIĆ

Tresla se brda rodio se miš. Tako nekako bi se mogao objasniti posrtaj Mislava Kolakušića. Kandidat koji je nakon velikog broja osvojenih glasova na izborima za EU parlament, bio jedan od glavnih pretendenata i koji nudi radikalan pristup i zaokret na svim razinama, na kraju je posprdno nazvan Duce.

Njegov nastup bio je samouvjeren i njegovo lice projiciralo je ozbiljnost situacije, ali izgleda da birači ipak vole osmijeh. On se nijednom nije nasmijao u kampanji, što mu je samo pridonijelo nadimku Duce, a izbjegavanje odgovora na temu svjetonazorskih pitanja dodatno je pogoršalo situaciju. Što se tiče same kampanje, najveći propust mu je zanemarivanje aktivne kampanje. U želji da bude drukčiji od ostalih, ovoga puta nije dovoljno ulagao u oglase, nije obilazio teren i općenito je zapostavio pojavljivanje u javnosti na samom kraju kampanje, što ga je u konačnici stajalo rezultata.

DARIO JURIČAN

Definitivno zvijezda kampanje i pobjednik jedinog sučeljavanja u prvom krugu. Njegova antikampanja će definitivno ući u povijest političkih kampanja na ovim prostorima, jer je u stvari puno dublja od samog ruganja s postojećim establishmentom i vodećim ljudima u politici. Ona je poruka, ne samo političkim institucijama, već i nama samima, na svim razinama. Ona je satirični prikaz hrvatskog društva koje je koruptivno od vrha do dna i zato nam je toliko smiješna, jer smo se svi prepoznali u njoj.

Njegova komunikacija od početka do kraja bila je jasna, usmjerena i direktna, a sučeljavanje je odradio u jednakoj maniri kao i cijelu kampanju što je na kraju rezultiralo respektabilnim brojem glasova.

DEJAN KOVAČ

Možda i najveće razočarenje ovih izbora, i to zato što je od svih novih lica najviše obećavao. Impresivan CV, znanstvenik s Princetona, mlad, željan, na papiru zaista sjajan. No, pokazao se kao najbezbolniji kandidat s lošim javnim nastupom i nedovoljno kvalitetnim komunikacijskim vještinama. Cijelu kampanju isticao je usmjerenost na budućnost, da bi na sučeljavanju sve uništio pričajući o svojoj prošlosti i djeci.

Loša komunikacija dovela je do toga da birači nisu mogli razumjeti njegov program, ni po čemu je on to drugačiji od ostalih kandidata. No, kada je htio pokazati odlučnost, napravio je to na najgori mogući način iskaljujući se na najslabijoj karici, što je pokazalo se, ispao jako loš potez. 

Ne dovodeći u pitanje njegove ekonomske kompetencije i znanstvenu stručnost, činjenica je da je zakazao ne samo na sučeljavanju, već i u kampanji koju je vodio nedovoljno jasno i angažirano, pritom se vadeći na medijsku blokadu. Osoba koja pretendira na predsjedničko mjesto mora imati puno više od znanstvene stručnosti. Nevjerojatno je da njegov tim nije uočio slabe prezentacijske i govorničke vještine i da na tome nisu radili. Nekad je gard pola posla (pogledajte Zorana Milanovića).

KATARINA PEOVIĆ

Iako je kampanja Radničke fronte bila vidljiva većinom njihovim članovima, Katarina Peović je svojih 5 minuta slave jako dobro iskoristila. Odvukla je pažnju na sebe i program Radničke fronte izvan svoje publike te se ciljano suprotstavljala kandidatima koje smatra najvećim političkim zlom. Osim što je u više navrata nokautirala Miroslava Škoru, pokazala je jako dobre komunikacijske vještine i nepokolebljiv stav. 

Međutim, socijalistička paradigma u 21. stoljeću većini birača je promašena, koliko god se oni trudili u kampanji isticati diskurs demokratskog socijalizma. U samoj srži oni zastupaju komunističke ideje 20. stoljeća, a takva politička paradigma ne prolazi ni u državama s jakom tradicijom socijalističkih stranaka kao što su Italija, Grčka i Španjolska.

DALIJA OREŠKOVIĆ

Još jedno u nizu novih lica čiji se balon prerano ispuhao. Politički identitet izgradila je na borbi protiv korupcije, visoko je kotirala u anketama, a onda je zakazala i praktički nestala. Obrazovana i staložena s visokim komunikacijskim sposobnostima, dojma smo da je mogla i trebala više. 

Možda joj je upravo antikoruptivna paradigma na kraju i presudila, i to samo zato što joj je to bio jedini politički kapital s kojim je ušla u kampanju. Iako je predstavila svoj program birači su je upamtili isključivo kao heroinu u borbi protiv korupcije. Ipak, to mjesto je već popunjeno s Mislavom Kolakušićem ,Ivanom Pernarom, Zoranom Milanovićem i na sebi svojstven način Dariom Juričanom. 

ANTO ĐAPIĆ

Nastup koji odaje iskustvo u politici. On zna kome se obraća i tome je dosljedan od početka svoje političke karijere. Ne traži glasove van svoje ciljane publike i ostaje vjeran sebi  i pravaškoj politici.

Jedino ostaje nejasno kako je uspio skupiti 10 000 potpisa, a dobio je samo oko 3 000 glasova na izborima.

NEDJELJKO BABIĆ

Mislimo da nikome nije u potpunosti jasna ideja 400 koju je tako entuzijastično objašnjavao, a i oni koji su je razumjeli uvjereni smo da im nije baš sjela. 

Čovjek je dobio svojih 5 minuta i skrenuo je pozornost na sebe. Ipak, pojavio se apsolutno nepripremljen, kao da je ravno iz birtije došao na sučeljavanje. 

DRUGI KRUG

Prvi krug završio je očekivanim ishodom, iako je Miroslav Škoro zamalo poremetio planove HDZ-a. Da je bio ratoborniji na sučeljavanju i da je kampanja potrajala još nekoliko dana tko zna kako bi završilo. Dva kandidata u drugom krugu su u stvari politička personifikacija podjele u hrvatskom društvu.

Iako su neki analitičari slavodobitno zaključili da će Kolinda pokupiti sve glasove Škorinih birača, to baš i nije tako. Polovica zaista hoće, no neće svi. Velik dio Škorinih birača su desnica razočarana u Plenkovićev HDZ i Kolindu kao predsjednicu. Ako ne odigra pametno, Škorin politički kapital može se rasplinuti kao što se već pokazalo kod drugih stranaka i političara. 

S druge strane, Zoran Milanović će igrati na kartu civiliziranog liberalnog političara koji će se obraćati svim biračima toga tabora, a posebno onim apatičnima koji su liberalnih svjetonazora kako bi izašli i glasali, ako ne za njega onda barem protiv Kolinde, što će se vrlo vjerojatno i dogoditi. 

Ono što je ključno je da ćemo imati 3 sučeljavanja koja će vjerujemo utjecati na izlaznost u drugom krugu i na odluku u odnosu na prvi krug. Prvo sučeljavanje je već sutra, od 20 sati na RTL televiziji.

Scroll to Top