Komunikacijski heroji

Dr. Alemka Markotić u Dnevniku Nove TV

Krizno komuniciranje u Hrvatskoj napokon je dobilo jedan pozitivni primjer, koji će nadamo se biti zapisan u udžbenicima. Prije nešto više od mjesec dana analizirali smo kako (ni)je komunicirala splitska policija . To je bio jedan od primjera kako se ne komunicira u krizi. Svega smo se nagledali posljednjih godina, i to većinom loših primjera. Sve dok se nisu pojavili oni.  

Možda vam posljednja rečenica zvuči kao narativ trailera za Supermana, Batmana ili nekog od Marvelovih heroja. Ali, kad se u teškoj situaciji za narod pojavi netko tko svojom sigurnošću, smirenošću i znanjem izdominira javni prostor, onda se njega može smatrati herojem. 

Vrh komuniciranje

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević svima je očitala lekciju krizne komunikacije. Posebno političarima, koji bi iz njezinih nastupa mogli i morali naučiti puno. Ključ njezine uspješne komunikacije leži u poznavanju tematike, a kada znate o čemu pričate već ste na pola puta do uspješnog komunikatora. Njezina smirenost, dikcija, znanje i stručnost kod slušatelja ostavljaju dojam povjerenja, a upravo to sada treba hrvatskim građanima. 

Međutim, nije Alemka Markotić sama u ovoj priči jer cijeli Nacionalni stožer od prvog dana komunicira besprijekorno. Ministar zdravstva Vili Beroš pravo je osvježenje na političkoj komunikacijskoj sceni i izvrsno se nadopunjava s doktoricom Markotić. Dvije konferencije za medije dnevno, priopćenja za medije, gostovanja u televizijskim i radijskim emisijama i otvorenost prema medijima, ključ su uspjeha ove krizne komunikacije. Treba napomenuti da je i cijela Vlada na razini zadatka, barem što se komunikacije tiče.  

Građansko novinarstvo

Ipak, društvene mreže i mobilne aplikacije su se i ovaj put pokazale kao alat s kojim i dalje ne znamo upravljati. Rođaci, prvi susjedi, od kćerine prijateljice braća pa njihova teta. Uvijek netko zna nekoga i taj netko ima baš onu pravu informaciju. Lažne vijesti i u ovoj su krizi uzele maha i bile su okidač za paniku. Građani su se još jednom pretvorili u “novinare” i željeli su biti prvi koji će imati novu vijest, prvi koji će saznati nešto što nitko drugi ne zna. Onda su tu “ekskluzivu” podijelili s prijateljima u WhatsApp grupama i Messengeru i tako je nastao lanac lažnih vijesti.  

Nemojte to raditi, budite odgovorni, ponašajte se odgovorno i nemojte širiti lažne vijesti. Informirajte se iz provjerenih izvora, a najnovije informacije možete pronaći na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Stožer za civilnu zaštitu svaki dan u 9 i 16 sati izvještava javnost o najnovijim saznanjima, a svi relevantni mediji prenose navedene informacije. 

Nadamo se da će do kraja ove krize Stožer za civilnu zaštitu ostati na visokom nivou i da će i dalje jednako kvalitetno komunicirati s javnostima. 

Scroll to Top