Nacionalni stožer vs Nacionalni stožer – 1:1

Nacionalni Stožer

Nacionalni stožer je odigrao prvu utakmicu u borbi protiv koronavirusa, a završilo je neriješenim rezultatom. Prvo poluvrijeme su odigrali na vrhunskom nivou, ali su u drugom postigli autogol koji ih je koštao povjerenja građana. Prije nešto više od mjesec dana smo pisali o komunikacijskim herojima koji su javnost oduševili svojom komunikacijom i stručnošću. Unijeli su mir koji je bio prijeko potreban, a zauzvrat su dobili povjerenje građana. 

Prvo poluvrijeme

Moramo još jednom napomenuti da je komunikacija Stožera primjer za komunikacijske udžbenike. To je činjenica, a tome u prilog ide mnogo argumenata. Iako su neki stručnjaci skrenuli pažnju na zakašnjelo podizanje web stranice koronavirus.hr, dojam je da su konferencijama za medije i ostalim alatima uspješno balansirali i jasno plasirali potrebne informacije. Ono najvažnije što je proizašlo iz njihove komunikacije je povjerenje i mjere kojih su se građani u velikoj mjeri držali.

Drugo poluvrijeme

Međutim, posljednjih tjedana svojim nastupom nisu uspjeli što i u prvih mjesec dana. Počeli su gubiti autoritet i ono najvažnije – povjerenje građana. Tome je pridonijela i nejasna komunikacija određenih mjera. Osim već poznate mjere iz prvog poluvremena “nemojte izlaziti/poželjno je biti na svježem zraku”, u javnosti se na humorističan način pojavila i izjava “iduća dva tjedna su ključna”. 

Zatim je u fokus došla tema o praćenju mobitela, šišanju članova Stožera i slučaj “Sirobuja” koji je još jednom pokazao da zakoni ove zemlje nisu isti za svih. Slučaj koronavirusa u Domu za starije i nemoćne u Splitu možda nema izravne veze s komunikacijom, ali ima veze s ključnom riječi ove utakmice, a to je povjerenje. Povjerenje u sustav koje je današnjim inspekcijskim nalazom još jednom iznevjereno.

Sudačka nadoknada

Velika stvar koju je Nacionalni stožer uspio napraviti je da u prvom planu ne budu političari već stručnjaci. Naravno, ključnu ulogu u riječi “stručnost” su imali Alemka Markotić, Krunoslav Capak i Vili Beroš. I baš kada smo pomislili da u ovoj kriznoj situaciji politike neće biti, ili će je biti jako malo, dogodio se četvrtak, 23. travnja. Dan kada se pokazalo da politika nije imuna ni na jednu od najvećih kriza u povijesti čovječanstva.

Umjesto da su informacije o novim epidemiološkim mjerama javnosti priopćili stručnjaci, to je učinio premijer Andrej Plenković. Tim činom izgubljeno je povjerenje građana, a jasan dokaz toga je da se od petka priča najviše o jednoj mjeri. Zabrana rada nedjeljom tema je koja se opet aktualizirala posljednjih dana. 


Mi nećemo ulaziti u stvarne namjere te odluke, ali je činjenica da ona nije dobro iskomunicirana. Isto tako, vidljivo je iz izjava Krunoslava Capaka i Vilija Beroša da ne postoji jasan epidemiološki razlog za tu mjeru. Najbolji pokazatelj je današnja izjava Krunoslava Capaka, koji kaže: “Meni se činilo logičnim da to bude nedjelja, mada to može biti i neki drugi dan osim nedjelje“.

Prilika za revanš

Posljednje mjere koje su donesene, mnogima nisu jasne. Međutim, naš posao nije da analiziramo mjere i da zauzimamo nečiju stranu, već da analiziramo njihovu komunikaciju. Ono što je svima jasno je da mjere nisu dovoljno jasno iskomunicirane i objašnjene. 

Stoga Nacionalni stožer u idućim danima i tjednima ima priliku za revanš. Imaju priliku da vrate povjerenje u ono što rade, a jedina taktika za pobjedu je kvalitetna i jasna komunikacija. 

Scroll to Top