Društvene mreže i osvrt na /the social dilemma_

naziv filma /the social dilemma_

Ovaj blog inspiriran je dokumentarnim filmom /the social dillema_ kojeg od nedavno možete pogledati na Netflixu. Nećemo otkrivati pojedinosti filma, ali ćemo vas pozvati da ga pogledate i da sami prosudite o onome što ćete vidjeti. 

Ipak, negativnih posljedica je sve više, a najlakše ih možemo prepoznati u obliku lažnih vijesti. Iako je prvotni cilj društvenih mreža bio povezivanje korisnika, sada se događa upravo suprotno. Val lažnih informacija i poticanje netrpeljivosti doveli su do razjedinjenja, što najviše ide u prilog onima koji taj kaos i izazivaju. 

Film jasno pokazuje kako tehnološki divovi utječu na živote konzumenata društvenih mreža, htjeli mi to ili ne. Iako je tehnologija posljednjih desetak godina uvelike pomogla društvu u cjelini, rijetko tko gleda na one negativne strane. 

Algoritmi bez kontrole

Film donosi nevjerojatne podatke o stopama smrtnosti i samoubojstava tinejdžera i adolescenata u Americi nakon pojave društvenih mreža. Također, pruža uvid u funkcioniranje algoritama i kreiranja modela, koji svakom korisniku plasira upravo one objave koje model misli da korisnik želi vidjeti. To je samo vrh sante leda, a što je ispod uistinu je zapanjujuće, barem za one osobe koje se prvi puta susreću s ovom tematikom. 

Neupitno je da nam je tehnologija olakšala život, u mnogo segmenata. Međutim, strojno učenje iz dana u dan postaje sva naprednije, a iako je ljudska ruka natipkala početni algoritam, on se s vremenom toliko razvio da ga njegov tvorac više ne može pratiti ni razumjeti. 

Društvene mreže utječu na percepciju mladih o izgledu, ljepoti i trendovima, a vrijeme provedeno na mobitelu i društvenim mrežama roditelji sve teže kontroliraju. Posljedice su strašne, kako za djecu tako i za roditelje. Depresija, nezadovoljstvo fizičkim izgledom i izvrnuta stvarnost problemi su koje su prouzročile upravo društvene mreže. Iako je vršnjačkog nasilja uvijek bilo, prije na ulici, a sada na društvenim mrežama, dojam je da je ovaj moderni cyberbullying puno opasniji i štetniji. 

Korisnici/useri

Djeca od 12, 15 ili 18 godina nisu svjesna posljedica koje mogu nastati prekomjernim korištenjem društvenih mreža i ne mogu raspoznati razliku između prave i lažne vijesti. Ne mogu prepoznati opasnost koja se stvara svakim selfijem, filterom, brojem lajkova i raznim komentarima.  

Zato svi mi, prvo kao ljudi, a onda kao stručnjaci u svojim područjima trebamo raditi na prevenciji. Ako se vi ne suočavate s gore navedenim problemima, to ne znači da i drugi imaju tu istu sreću. Ovaj problem se tiče svih nas, na svjetskoj razini. On se neće sam riješiti, dapače, s godinama će postajati još gore, a jedino rješenje je u kolektivnoj svijesti i racionalnom korištenju. 

Kad smo već kod korištenja, evo jedan citat iz filma koji nas se dojmio: 

„There are only two industries that call their customers ‘users’: illegal drugs and software.” 

Rješenje nije u brisanju profila na društvenim mrežama, rješenje je u racionalnom, umjerenom i svjesnom korištenju tehnologije. 

Scroll to Top