Naučite upravljati komunikacijom svoje tvrtke u 5 koraka

Komunikacija na društvenim mrežama

Reputacija se gradi godinama, a može se srušiti preko noći. Ova rečenica se ponavlja na fakultetima, stručnim konferencijama i predavanjima, ali i dalje je komunikacija olako shvaćena. Pojavom društvenih mreža narastao je broj upita korisnika, stoga je trebalo angažirati osobe koje će se tim poslom baviti. 

Social Media Manager i Community Manager osobe su koje planiraju i provode komunikacijsku strategiju na društvenim mrežama. Nije rijetkost da su te osobe pismeno neobrazovane i nemaju osnovne komunikacijske vještine koje su preduvjet za obavljanje navedenih poslova. Rezultat navedenog je loša komunikacija s javnostima, a što posljedično dovodi do pada reputacije tvrtke.

Zato donosimo nekoliko savjeta uz koje ćete vi ili vaš Community Manager uspješno upravljati komunikacijom svoje tvrtke.

Poznavanje Hrvatskoga jezika i gramatike

Vaši pratitelji ne trpe gramatičke pogreške, a samo jedan tipfeler može izazvati lavinu negativnih komentara. Danas postoje internetske stranice na kojima možete provjeriti je li vam promakao tipfeler, a neke od njih su http://ispravi.me za Hrvatski jezik i http://reverso.net za Engleski jezik.

Brisanje komentara

Ovo je česta greška koju rade mnogi Community Manageri kada dođe do krizne situacije. Zapamtite, nikada ne smijete brisati komentare korisnika jer ćete izazvati još veći bijes. Preduvjet uspješne kontrole krizne situacije je priprema kriznog plana komunikacije, koji treba biti spreman prije nego krenete s komunikacijom na društvenim mrežama. Budite otvoreni prema svojim pratiteljima, ispričajte se, prihvatite kritiku, ali nikada ne brišite komentare korisnika.

Ton komunikacije

Nebrojeno puta smo svjedočili bahatom i agresivnom odgovaranju na komentare korisnika. Ovo je početnička pogreška koju ne smijete napraviti, jer tako dajete do znanja da vam nije stalo do vašeg pratitelja. Iako komentari korisnika znaju biti negativni i provokativni, ne smijete ih vrijeđati i omalovažavati. Komunicirajte smireno, otvoreno i uvijek pokušajte kontrolirati situaciju.

Proaktivnost

Pratite stanje, osluškujte okolinu i budite spremni reagirati na vrijeme. Ako se suočavate s kriznom situacijom prvo obavijestite vaše pratitelje, a tek onda pustite informaciju u medije. Korisnici vole dobiti informaciju među prvima, stoga uvijek pokušajte biti proaktivni.

Angažirajte kvalitetne komunikatore

Da je Community Manager biti lako, Community Manager bi bio svatko. Ne uzimajte ovu poziciju zdravo za gotovo i osvijestite da Community Manager mora imati kvalitete koje će vašoj tvrtki osigurati kvalitetnu komunikaciju, ali i mir u kriznim situacijama. Ako angažirate susjeda ili rođaka od vašeg rođaka, prije svega testirajte njegove komunikacijske sposobnosti. Sigurno ne želite da vašu komunikaciju vodi osoba koja nema osnovne komunikacijske vještine i znanja.

Ako niste sigurni gdje pronaći kvalitetne komunikacijske stručnjake, javite se, čekamo vas.

Scroll to Top