(Ne)povjerenje u mainstream medije dolazi na naplatu

Lažne vijesti

Prije dva tjedna smo pisali o komunikacijskim herojima koji kriznu komunikaciju vode po svim pravilima struke i na tome im još jednom čestitamo. Međutim, poruke koje šalju prenose mainstream mediji, u koje su građani, posebno oni mlađi odavno izgubili povjerenje. Za posljedicu imamo konzumiranje informacija iz neprovjerenih izvora, raznih stranica na društvenim mrežama i uvijek prisutne teorije zavjere. Sada dolazimo do pitanja, kako vratiti povjerenje javnosti u mainstream medije? 

Zašto je uopće potrebno vraćati povjerenje?

Zato što je danas više nego ikad važna točna i provjerena informacija. Ako osoba želi dobiti pravu informaciju otići će na internetske portale koji će prenijeti skoro pa identičnu vijest s konferencije za medije, uz manje razlike u naslovima. Međutim, svaki od tih portala će imati još 20 dodatnih vijesti vezanih uz koronavirus. Tada dolazimo do situacije u kojoj je čitatelj zbunjen, a glava mu postaje puna raznih informacija. 

Potom ode na društvene mreže, a tek tamo ga dočeka boom informacija. Razni stručnjaci, zdravstveni djelatnici, bivši doktori, epidemiolozi, kemičari, biolozi. Svi imaju svoje mišljenje o virusu koji je promijenio našu svakodnevnicu, ali je pitanje što je od toga istina. Mi se nećemo baviti istinom, jer to nije naš posao. Naš posao je ukazati na relevantne izvore informacija, ali i poslati poruke medijima da u ovim vremenima u prvi plan stave osnovna načela novinarske struke.

Odgovornost nije samo na građanima

Svjesni smo da mediji moraju kreirati sadržaj i da moraju “štancati” što više, jer su ljudi u svojim domovima i vjerojatno nikad više vremena nisu provodili na internetu. No, to ne znači da im se može plasirati bilo kakva vijest samo da bi se zadovoljio postavljeni cilj.  

Sada je više nego ikada važno da mediji prenose samo točne i provjerene informacije koje se tiču građana Republike Hrvatske.  

Sada je više nego ikada važno ne dizati paniku senzacionalnim naslovima, ilustracijama i fotografijama koje unose nemir. 

Sada je više nego ikada važno biti odgovoran, jer odgovornost nije samo na ljudima i njihovom ostajanju doma, odgovornost je i na medijima, veća nego ikad. 

Zato pozivamo i apeliramo na medije da izvještavaju istinito, provjereno i da budu etični, a građanke i građane Republike Hrvatske pozivamo da se informiraju iz provjerenih izvora.  

Nitko vam ne brani da sami istražujete i da sami prosuđujete na temelju dostupnih informacija, ali budite oprezni i ne širite neprovjerene informacije. Informirati se možete na sljedećim linkovima: 

www.koronavirus.hr 

https://www.hzjz.hr/priopcenja-mediji/koronavirus-najnoviji-podatci/

Viber grupa Koronavirus.hr 

Scroll to Top