Osobni brending kroz 5 faza ASIME modela

ASIME model

Osobni brending, izraz je koji vjerojatno sve češće čujete, a mi smo o primjeru osobnog brendinga već pisali u studiji slučaja o nutricionistici Dragani Olujić. Stoga se nećemo vraćati na taj slučaj koji je jako dobar temelj, ali ćemo ostati na području osobnog brendinga.

Što je uopće potrebno da biste od osobe napravili brend? Ima jedan stih iz pjesme TBF-a, a glasi: Samo reci mi kolko’o oćeš da te vole… Iako zvuči jednostavno, u praksi nije nimalo jednostavno. 

ASIME model osobnog brendinga

Postoji 5 faza uspješnog osobnog brendinga, a njih ćemo prikazati kroz model ASIME kojeg smo osmislili i kojeg provodimo za naše klijente.

Analiza (Analysis), postavljanje (Set up), implementacija (Implementation), održavanje (Maintenance), evaluacija (Evaluation).

Prvo je potrebno obaviti najvažniji dio, a to je analiza kojom ćemo ustvrditi:

  • Ima li osoba potencijal za postati brend (status u društvu, stručnost, reputacija, imidž)
  • Ima li osoba (ne)zapaženih medijskih nastupa i intervjua
  • Kakva je komunikacija na društvenim mrežama i kome se obraća
  • Kakav je proizvod ili usluga (vjerodostojnost proizvoda ili usluge, kvaliteta, recenzije, konkurencija)

Nakon analize kreiramo strategiju i postavljamo kanale komunikacije, nakon čega slijedi implementacija komunikacije na dogovorenim kanalima. Primarno se radi o društvenim mrežama i odnosima s medijima, što je za početak sasvim dovoljno. Nakon što smo pokrenuli priču, potrebno je održavati živom, kreativnom i dinamičnom, a kako ćemo to napraviti? Stabilnom i kreativnom komunikacijom koja ima jasan cilj. Nakon jedne godine slijedi period evaluacije, a zatim se po potrebi kreće u potrebne preinake komunikacijske strategije.

Jedan od dobrih i kvalitetnih primjera osobnog brendinga je Maja Šuput, koja je nedavno održala predavanje na temu osobnih odnosa s javnošću na Veleučilištu VERN’. Maja Šuput je poznata pjevačica koja je svoj status u društvu, reputaciju i imidž pretvorila u uspješni poslovni plan i kolekciju vlastitih proizvoda. Također, Maja ima sve navedeno iz analize i samim time odlične preduvjete za dodatno bildanje osobnog brendinga.

Rebranding

Međutim, što ako osoba kreće iz nule i što ako nema ništa od navedenog, osim proizvoda ili usluge? To je pravi izazov s kojim se susrećemo i koji pred nas komunikacijske stručnjake postavlja novu letvicu kreativnosti i znanja.

Isto tako, ne smijemo preskočiti ni rebranding ili tzv. peglanje imidža.  Što kada osoba ima navedene predispozicije iz analize, ali su one većinom negativne? Za primjer možemo uzeti političare, koji prije izbora moraju dodatno poboljšati, ili kompletno izmijeniti sliku o sebi u javnosti. Uskoro se bliže lokalni izbori i po prvim saznanjima, mogli bismo gledati neka nova lica u lokalnoj političkoj areni. Kakva će ta lica biti, uvelike će ovisiti o PR stručnjacima koji će svojim znanjima i vještinama pokušati pridonijeti boljem imidžu kandidata za gradonačelnika.

Osobni brending/rebranding zahtjevan je i dugotrajan posao, a od obje strane zahtijeva maksimalni angažman, kako bi finalni „proizvod“ bio što kvalitetniji. ASIME, that’s the way we do it, a ako vam se sviđa kako razmišljamo javite nam se za kavu, čaj ili online call, jer mi smo polivalentni igrači. 😉

Scroll to Top