Podcast kao dio PR strategije

Podcast microphone

Podcast forma je u zadnjih nekoliko godina doživjela veliku popularnost, posebno u Hrvatskoj. Iako je podcast prvotno krenuo kao audio format, posljednje vrijeme postoji sve više video formata. Ono što podcaste čini toliko poželjnima i zanimljivima je (većinom) ugodan ambijent i dostupnost. Možete ih slušati kod kuće, u autu, dok šetate psa ili trčite parkovima i šumama. Mnogi slušatelji, ali i gledatelji podcasta navode kako im ugođaj slušanja rasprave o nekoj temi daje osjećaj kao da su i oni sami sudionici.

Dvosmjerna komunikacija iznimno je važan dio PR-a, a njezin cilj je stvoriti odnos između pošiljatelja i primatelja poruke. Baš zato forma podcasta ima veliku prednost jer u svakom trenutku možete doći do slušatelja, a i oni do vas. 😊

Kako podcast djeluje u okviru PR-a

Cilj mnogih podcasta je zbližiti se s ciljanom javnosti i izgraditi međusobni odnos. Iako se na prvu možda tako čini, slušanje i gledanje podcasta nije jednosmjerna komunikacija već se radi o interakciji koja se primarno odvija preko društvenih mreža. Slušatelji i gledatelji imaju mogućnost interakcije s gostima podcasta, a svoje komentare, kritike, prijedloge i primjedbe mogu iskomunicirati na više načina.

Taj uspostavljeni dvosmjerni odnos i želja s kojom se ljudi vraćaju slušati govornike je ono što svi komunikacijski stručnjaci i kreatori sadržaja priželjkuju.

Podcast U Zoni

Jedan od novijih video podcasta na domaćoj sceni dolazi iz Splita, a pokrenula ga je udruga Info zona u sklopu projekta „Europske snage solidarnosti“. Podcast U Zoni razlikuje se od mnogih drugih po svojoj tematici, ali i publici. Cilj podcasta je ispričati priče onih osoba koje su svojim djelovanjem unaprijedile društveni život grada Splita, ali i koje su motiv mladim ljudima. Humanitarci, volonteri, arhitekti, poduzetnici, sportaši, svi oni koji su odlučili ostati u Splitu, ili oni koji su se vratili u Split kako bi unaprijedili kvalitetu života u gradu pod Marjanom.

Ovaj podcast nije mainstream, što i same brojke govore, ali njegov primarni cilj je ostvaren. Doći do osoba koje zanimaju teme poput urbanizma, arhitekture, volonterstva, aktivizma, poduzetništva, kulture i rada s mladima. S ovim projektom, udruga Info zona koja je već 15 godina na sceni postigla je najveću vidljivost i skrenula pažnju na one teme koje već godinama zastupa, ali koje nije uspjela nametnuti kroz standardne komunikacijske kanale.

Nama je iznimno drago što smo dio ove priče, a ako vas zanima kako smo im pomogli u kreiranju odnosa s javnostima, javite nam se, vrlo rado ćemo podijeliti naša iskustva.

Scroll to Top